Mitä on mielenterveys ja terapia?

19.02.2024


Mielenterveys ymmärretään usein sairauden puutumisena; "Minulla ei ole mitään mielenterveyden ongelmaa" tai "En ole koskaan sairastunut". Kuitenkin mielenterveys on monimuotoisempi asia. Yhtä aikaa meillä kaikilla on tervettä ja terve mieli, sekä niitä mielen ongelmia. Mielenterveys on kokonaisuus, jossa meillä on kykyä kohdata elämä sellaisena, kun se meidän eteemme aukeaa. Ilot, riemut, jännitykset, ahdistukset, tavallisuus, tylsyys, surut ja vaikeudet ovat osa normaalia elämää. Mielenterveys on kykyä kohdata ja kokea sekä osallistua yhteisön toimintaan ja rakentaa siinä omaa elämää. Mielenterveys näkyy kyvyssä luoda ihmissuhteita. Kyvyssä olla itsensä kanssa sellaisena kuin on

Elämä olisi kummallista ilman mielenterveyden haasteita. Jokin on stigmatisoinut mielenterveyden ongelmia ja saanut monet piilottelemaan niitä ja silti elämä olisi kovin eriskummallista ilman niitä. Olisi kummallista, jos emme toisinaan lyyhistyisi niin henkisesti kuin fyysisesti elämän kuormittavien asioiden edessä, jos surulliset menetykset eivät surettaisi ja pysäyttäisi elämää. Vakavien ja pelottavien elämäntilanteiden edessä usealle meistä voi syntyä pelkoja ja traumoja ja useat meistä myös toipuvat näistä, harva kuitenkaan ilman minkäänlaista tukea ja apua.

Miksi meillä silti on vieläkin vahva yksin pärjäämisen kulttuuri, jossa mielenterveyden ongelmat pidetään piilossa ja niistä puhutaan toiseuttavasti? Muun muassa ahdistus, uupumus, sosiaalisten tilanteiden pelot ovat yleisiä haasteita niin monille meille. Ne kapeuttavat elämää ja saavat meitä välttelemään elämää ja sen moninaisia mahdollisuuksia. Kognitiivisen käyttäytymisterapian yksi tärkeistä työkaluista onkin tunnistaa näitä välttelyn kehiä, joissa ihmisen elämä kapeutuu, apeutuu.

Ihminen on olento, joka kaipaa yhteyteen. Terapia on työskentelyä tässä yhteydessä. Nähdyksi tulemisen ja uusien keinojen harjoittelun vuorottelua. Ystävät, läheiset, vertaiset näkevät usein haasteemme ja meidät niiden keskellä. Terapia on tämän lisäksi työskentelyä noiden vaikeuksien kanssa. Kognitiivinen käyttäytymisterapia (KKT) etsii aktiivisesti taitoja ja keinoja. Siinä tutkitaan ajatusten, tunteiden ja toiminnan yhteyttä. Pohditaan missä jokin selviytymiskeino on opittu ja onko se enää minulle hyödyllinen. Ennen kaikkea terapia on tavoitteellista työskentelyä ja silloin asiakkaan oma motivaatio on merkittävä tekijä. Toisinaan terapia alkaakin tuon motivaation tutkiskelusta.

Ota yhteyttä

Olen usein asiakastyössä, joten vastaan parhaiten sähköpostiin.

terapeutti.puhakka@gmail.com

Pexels palvelun toimittamat kuvat

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita