Kognitiivinen käyttäytymisterapia menetelmänä

19.02.2024

Kognitiivinen käyttäytymisterapia (KKT)

Psykoterapian menetelmiä on useita. Suomessa psykoterapeutti nimikkeenä on suojattu ja Valvira valvoo nimikkeen käyttöä ja siihen johtavaa koulutusta. Nimikesuojattujen ammattihenkilöiden ammateissa voivat toimia muutkin henkilöt, joilla on hoitamaansa tehtävään riittävä koulutus, kokemus ja ammattitaito. Ilman Valviran myöntämää rekisteröintiä heillä ei kuitenkaan ole oikeutta käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä.

Kognitiivinen käyttäytymisterapia on menetelmänä aktiivinen, tutkiva ja tavoitteellinen. Siinä keskitytään muita menetelmiä enemmän haittaavien oireiden tavoitteelliseen lievittämiseen. Terapeutti toimii usein hyvin valmentavana, ohjaa tutkimaan ongelmaa ja ratkaisemaan ratkaistavissa olevia ongelmia. Keskeistä on pohtia myös, miten ajatukset, tunteet ja toiminta vaikuttavat toisiinsa. Tutkitaan käytössä olevia toimintatapoja ja opetellaan uusia. KKT tutkii mikä ylläpitää ongelmia, millaisia ajatusvirheitä niiden taustalla on ja onko näiden ympärille syntynyt ongelmia pahentavia kehiä.

Tälle terapiasuuntaukselle tyypillistä on kaikenlainen harjoittelu. Terapiassa voidaan harjoitella kohtaamaan niin tunteita kuin tilanteitakin. Taitoharjoitteluun voi esimerkiksi kuulua vuorovaikutustaitojen harjoittelu. Tunteiden harjoittelua kutsutaan altistamiseksi. Altistaminen on sitä, että terapiassa mennään yhdessä koti sitä mitä aikaisemmin on vältelty. Välttelykäyttäytyminen on voinut aiheuttaa itsessään jo uusia ongelmia ja näiden purkamiseksi käyttäytymisen suuntaa tulee muuttaa.

Keho ja mieli toimivat yhdessä. Tietoisen läsnäolon harjoittelu onkin tärkeä osa kognitiivista käyttäytymisterapiaa. Jotta pystyy tekemään muutoksia, tulee ensin tehdä havaintoja. Tietoisen läsnäolon harjoittelu auttaa havainnoimaan, mutta myös rentoutumaan, rauhoittumaan ja hyväksymään. Tietoinen läsnäolo voi myös auttaa meitä kokemaan uudelleen asioita, joita välttelykäyttäytymisessämme olemme kadottaneet.

Lisää tietoa kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta: 

Kognitiivinen käyttäytymisterapia käytännössä | Minduu.fi

Uusi Käypä hoito -suositus: Pakko-oireista häiriötä voidaan hoitaa kaiken ikäisillä tehokkaasti kognitiivis-käyttäytymisterapeuttisilla menetelmillä (kaypahoito.fi)


Ota yhteyttä

Olen usein asiakastyössä, joten vastaan parhaiten sähköpostiin.

terapeutti.puhakka@gmail.com

Pexels palvelun toimittamat kuvat

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita